Over de Archiefkok

Dit blog wordt sinds september 2018 niet meer bijgehouden. Het onderstaande werd geschreven op 16 april 2014. Voorlopig blijft deze website nog wel online.

U leest het blog van de Archiefkok, een historicus en archivaris die werkt bij het Nationaal Archief en die in haar vrije tijd graag in de keuken staat. En hoewel u bij het Nationaal Archief waarschijnlijk denkt aan dikke VOC-boeken, de Vrede van Munster en stamboomonderzoek (of alleen maar aan stoffig oud papier), weet zij dat de depots vooral gevuld zijn met persoonlijke verhalen. Zelfs de grootste geschiedenissen gaan immers over mensen. En mensen moeten eten.

In de archieven blijven ook sporen achter van dat eten. Nee, niet letterlijk natuurlijk, we willen geen muizen. Maar wel op papier. In de vorm van menukaarten, recepten en soms hele kookboeken. Zo zijn er kookboekjes bewaard gebleven uit de Tweede Wereldoorlog, vol met adviezen om van de nood een deugd te maken. En vind je in de vele familie-archieven handgeschreven kookboeken waarin latere generaties hun opmerkingen  hebben geschreven bij de recepten van hun voorouders.

Uw Archiefkok wil de smaken uit het archief graag weer tot leven brengen. Om te weten wat onze voorouders aten en om hun gekoesterde recepten niet in de vergetelheid te laten raken.  Ze zijn immers met zo veel zorg bewaard dat ze nu tot ons nationale erfgoed behoren. Makkelijk  zal het niet worden: onbekende ingrediënten, onbekende inhoudsmaten, lange kooktijden of juist helemaal geen aanwijzing over de bereidingswijze. En soms recepten die nauwelijks leesbaar zijn, door verval van het papier of een onleesbaar handschrift. Maar dat maakt het juist zo leuk. Net als de hulp die velen al hebben aangeboden. Het eindresultaat kunt u op dit blog lezen, hopelijk met net zo veel plezier als het wordt gemaakt.

cropped-archiefkok_met-structuur.jpg

25 gedachtes over “Over de Archiefkok

  • Alexander Castens zegt:

   Beste Archiefkok.
   Leuk, het kookboek Internationale Gerechten. Staat in onze boekenkast in Voorburg. Is geproduceerd door mijn schoonmoeder Alice Landwehr-Cléjan. Er staat zelfs nog een recept in van haar dochter, dus mijn (in 2009 helaas overleden) echtgenote Sandra. Iets smerigs met Chinese lever geloof ik😄. Alice was een fenomeen in fondsenwerving voor het Rode Kruis.
   Veel succes met uw leuke projecten!

   • Hartelijk dank voor uw aardige bericht. Ik heb erg veel plezier beleefd aan dit kookboek (al klinkt Chinese lever klinkt inderdaad niet appetijtelijk, ik hoop dat u het niet al te vaak op uw bord heeft gehad). Het uitzoekwerk was ook leuk, de berichten en foto’s die van uw schoonmoeder bewaard zijn gebleven in de krantenarchieven (Delpher.nl) zijn geweldig glamoureus.

  • Hoi Marilou, dank je wel! En ja, dat lijkt me hartstikke leuk. Ik ben onlangs voor onderzoek bij het BHIC geweest en hoop binnen afzienbare tijd een onvervalst Brabants recept te kunnen publiceren 🙂 Anders even over de mail verder bespreken?

 1. Annemieke zegt:

  Hoi archiefkok, ik vond een stapeltje handgeschreven receptenschriften in het huis van mijn grootouders; oud en moeilijk leesbaar maar misschien een kolfje naar jouw hand? Als je t leuk vindt kan ik je wat scans sturen, laat maar weten.

 2. Antje Scheper zegt:

  Beste Archiefkok,
  Wat een leuke site en wat een leuke invalshoek om zo de archieven tot leven te brengen!
  Ik doe dat vanuit een andere invalshoek. Ik heb een kleine 20 jaar gewerkt voor het Nederlands bakkerijmuseum in Hattem, zowel als conservator, als auteur van de Bakkerijwiki en als beleidsadviseur.
  Vanwege gezondheidsproblemen werk ik niet meer. Wel blijft de historie van brood en banket me boeien!
  Ik ben nu bezig met een boekwerk over de geschiedenis van Sinterklaaslekkernijen en zou heel graag wat wat informatie van jouw site willen gebruiken. Onder andere de verhalen over de rode en gele letters en het deel over het deel over Hollandse Sinterklaasjes (speculaas).
  Uiteraard met een uitgebreide bronvermelding. Heb je daar bezwaar tegen? Natuurlijk zal ik je op de hoogte houden van het verschijnen van mijn publicatie!
  Hartelijke groet,
  Antje Scheper

 3. Rob zegt:

  Superleuk blog!

  Om het weer helemaal perfect te maken
  De link naar de “de geweldige uitleg” voor het maken van korstdeeg werkt helaas niet meer. Die uitleg hebben ze denk ik van hun website verwijderd

  Hartelijke groet

  Rob

  • Oh, wat jammer! Dat was echt een goede uitleg…
   Dit blog ligt al een tijdje stil dus de links zijn ook al lang niet meer gecheckt. Dank voor het opmerken en hopelijk kan ik er binnenkort weer eens mee aan de slag

 4. Lot Piscaer zegt:

  Hoi, Ik schrijf voor de Volkskrant een verhaal over de Tong Picasso, en zou je graag even spreken over de Filets de sole Honolulu en het boekje van Johanna Cornelia van der Linden. Wat leuk dat je het recept hebt geprobeerd! Heb je een momentje om er iets over te vertellen?

 5. Dag Maartje, Ik hoop dat je dit op tijd leest. Ik maakt voor de Volkskrant een verhaal over de tong Picasso en zou je graag wat willen vragen over de Filets de sole Honolulu. Ik hoop dat je een momentje hebt om even contact op te nemen.

 6. Auke Alkema zegt:

  Beste archiefkok,

  Wat een geweldig verhaal over de Leidse koeken (kleskop tot schruftenkop). Ik (Leidenaar) ben benieuwd naar enkele achtergronden hiervan. Zouden we eens in contact daar over kunnen treden?

  Met vriendelijke groet,
  Auke

  • Beste Auke, dat kan. Het is alleen nu zeven jaar geleden dat ik dit stuk heb geschreven en ik doe hier tegenwoordig geen onderzoek meer naar. Dus ik weet niet of ik overal een antwoord op heb. Maar je kunt me mailen op #verwijderd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s