Over de Archiefkok

U leest het blog van de Archiefkok, een historicus en archivaris die werkt bij het Nationaal Archief en die in haar vrije tijd graag in de keuken staat. En hoewel u bij het Nationaal Archief waarschijnlijk denkt aan dikke VOC-boeken, de Vrede van Munster en stamboomonderzoek (of alleen maar aan stoffig oud papier), weet zij dat de depots vooral gevuld zijn met persoonlijke verhalen. Zelfs de grootste geschiedenissen gaan immers over mensen. En mensen moeten eten.

In de archieven blijven ook sporen achter van dat eten. Nee, niet letterlijk natuurlijk, we willen geen muizen. Maar wel op papier. In de vorm van menukaarten, recepten en soms hele kookboeken. Zo zijn er kookboekjes bewaard gebleven uit de Tweede Wereldoorlog, vol met adviezen om van de nood een deugd te maken. En vind je in de vele familie-archieven handgeschreven kookboeken waarin latere generaties hun opmerkingen  hebben geschreven bij de recepten van hun voorouders.

Uw Archiefkok wil de smaken uit het archief graag weer tot leven brengen. Om te weten wat onze voorouders aten en om hun gekoesterde recepten niet in de vergetelheid te laten raken.  Ze zijn immers met zo veel zorg bewaard dat ze nu tot ons nationale erfgoed behoren. Makkelijk  zal het niet worden: onbekende ingrediënten, onbekende inhoudsmaten, lange kooktijden of juist helemaal geen aanwijzing over de bereidingswijze. En soms recepten die nauwelijks leesbaar zijn, door verval van het papier of een onleesbaar handschrift. Maar dat maakt het juist zo leuk. Net als de hulp die velen al hebben aangeboden. Het eindresultaat kunt u op dit blog lezen, hopelijk met net zo veel plezier als het wordt gemaakt.

 

cropped-archiefkok_met-structuur.jpg

10 gedachtes over “Over de Archiefkok

    • Hoi Marilou, dank je wel! En ja, dat lijkt me hartstikke leuk. Ik ben onlangs voor onderzoek bij het BHIC geweest en hoop binnen afzienbare tijd een onvervalst Brabants recept te kunnen publiceren 🙂 Anders even over de mail verder bespreken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s